Текућа милитаризација Европе почела је да се огледа и у уско политичкој сфери са доласком Дика Шофа, некадашњег начелника обавештајних служби Холандије на место премијера.

Позадина догађаја

Оно што је овде посебно занимљиво јесте што је номинација Шофа за премијерско место последица међустраначког договора који је био усмерен на избегавање политичке кризе која је претила да захвати земљу након победе Герта Вилера, иначе страственог противника европске миграционе политике — овај развој догађаја либералне снаге нису биле спремне да прихвате.

У светлу ових догађаја, долазак безбедњака на чело државе утолико је индикативнији — чини се основаним претпоставити да се радило о директној интервенцији безбедносних структура које су практично под директном контролом НАТО како би се осигурао привид демократије, а заправо украла изборна воља грађана, каква год она била.

И овај догађај само је још један показатељ тога да је неопходно напустити илузије о перспективама мирне промене политике Запада — чак и победа кандидата који на један или други начин иде против главног тока европске политике доводи до спољне и унутрашње интервенције са циљем прекрајања изборне воље у корист снага лојалних Вашингтону.