Нови суверенистички оријентисани премијер Словачке Роберт Фицо саопштио је данас да је Братислава и званично остала без икаквог вида ПВО након одлуке Италије да повуче јединицу SAMP/T која је привремено пружала заштиту западнословенској земљи.

Резултат тога је потпуна немоћ Словачке да заштити своје стратешки значајне објекте, укључујући ту и нуклеарне електране.

Како се Словачка нашла у овој ситуацији?

Претходне власти Словачке које су следиле пут апсолутне сервилности Вашингтону предале су све расположиве системе ПВОС-300 Кијеву — званично, САД су требале надоместити овај губитак савременим системима који, међутим, никада нису испоручени.

Уместо тога, Вашингтон је пребацио једну јединицу система Patriot, а Италија SAMP/T као привремено решење — но, обе државе су до сада обавестиле Братиславу да наставак овог договора више није могућ.

Да ли се ради о неопходности да се ови системи пребаце другде — можда даље на источно крило НАТО које су убрзано милитаризује — или о својеврсном кажњавању Словачке за нову суверенистичку политику остаје отворено питање, но за Братиславу, резултат је исти. А ова прича постаје само још једна у низу оних које говоре о цени губитка суверенитета.