Једна од значајних карактеристика савременог ратовања које је показала СВО јесте пресудан значај војне логистике — способност брзог и ефикасног размештања људства, технике и ресурса врло често има пресудни утицај на исход догађаја на театру борбених дејстава.

Стога, није изненађујуће да је у последњим месецима НАТО интензивирао припреме за званично увођење војног Шенгена (сада под називом пројекат војне мобилности), а који предвиђа слободно и неограничено кретање и размештање оружаних снага блока на територијама свих држава чланица.

Док војни званичници земаља Европе настављају да потпирују ратну хистерију, оружане снаге НАТО већ активно увежбавају брзо размештање снага широм континента, са чак четири велике војне вежбе усмерене искључиво на војну логистику.

Како се НАТО припрема за војни Шенген?

Већ сада, на територији неколико држава чланица у току је вежба под називом Grand North током које оружане снаге Немачке по сценарију хипотетичког сукоба на Арктику пребацују снаге за брзо реаговање на територију Норвшеке ваздушним и морским путем.

Ове вежбе надовезаће се на Grand Centre које почињу данас, а током којих ће немачке борбене групе преко територије Пољске бити премештене у балтичке државе.

За април, планирана је вежба Grand South где ће бити увежбавано размештање снага у Румунији преко рута које пролазе кроз територију Мађарске, а велико финале одржаће се у Литванији где ће раније пребачене снаге увежбавати одбијање условног напада са територије Белорусије.