Белоруска безбедносна агенција ГУБОПиК задужена за борбу против организованог криминала данас је задржала појединца који је био укључен у припрему провокација уочи предстојећих парламентарних избора.

Оптужени, иначе повезан са прозапаним снагама такозване белоруске опозиције, бавио се формирањем мреже информаната којима је додељивао конкретне задатке.

Међу овим задацима налазили су се посматрање и израда рута кретања возила безбедносних служби, али и праћење и документовање активности чланова изборне комисије.

Према тренутно доступним информацијама, упркос само једном хапшењу, у ове активности умешан је већи број људи који је координисан из иностранства, на првом месту кроз контакте са тзв опозицијом у изгнанству под контролом Светлане Тихановске.

Позадина догађаја

Белоруски КГБ већ је више пута саопштавао о подацима који указују на планове за дестабилизацију унутрашње ситуације у Белорусији, а у светлу предстојећих избора.

Међу објављеним информацијама налазио се и звучни запис телефонског разговора припадника белоруске опозиције са послаником украјинске Врховне Раде — тема разговора били су „жестока лустрација“ и чланство Белорусије у НАТО након насилног свргавања Лукашенка.

И ово нису само празне претње — белоруски КГБ такође тврди да само на територији суседне Пољске постоји чак седам кампова за обуку милитаната који се припремају за спровођење оружаног преврата у Минску.