Према писању низа израелских медија, ратни кабинет у Тел Авиву јуче је донео одлуку о уласку оружаних снага у насељени пункт Рафа на крајњем југу појаса Газе, недалеко од границе са Египтом. Израелски званичници, међутим, нису потврдили, али ни оповргли ове наводе.

Позадина догађаја

Улазак оружаних снага Израела у Рафу може представљати изузетно опасан корак, на првом месту зато што је Каиро директно поручио да релаизација овог сценарија представља црвену линију на коју ће уследити одлучан одговор — потврђујући озбиљност иза овог упозорења, Египат је већ распоредио око 40 тенкова, као и значајан број система ПВО дуж границе са Газом.

Египат се противи нападу на Рафу на првом месту због тога што он може покренути масовни егзодус Палестинаца ка Синајском полуострву. Стога, није изненађење да је званични Каиро у светлу овог ризика напустио своју позицију неутралности и отворено се супротставио Израелу.

У расту тензија између Каира и Тел Авива, Иран и његови савезници (на првом месту Сирија) видели су прилику да поново активирају свој план формирања јединственог анти-израелског фронта у региону и већ су иступили са порукама спремности за сукоб, а министар спољних послова Египта састао се са својим колегама из Техерана и Дамаска.

Колико јуче, јеменски Хути први пут су применили дрон морског базирања што несумњиво представља још једну демонстрацију војне моћи и нови тријумф иранског војно-индустријског комплекса што тешко да је случајност с обзиром на нову епизоду раста регионалних тензија.