Главнокомандујући оружаним снагама Филипина, генерал-поручник Рој Галидо објавио је о плановима повећања бројности армије и том приликом позвао је грађане северне острвске провинције Батани да се већ сада пријаве као резервисти будући да ће се сви они сусрести са мобилизацијом у случају избијања сукоба у Тајванском мореузу.

Позадина догађаја

Батани са својих 19.000 становника су најсевернија од свих провинција Филипина и налази се на мање од 200 километара од јужне обале Тајвана — као таква, она представља стратешки значајну тачку и могући будући логистички центар за снабедавње Тајвана у случају сукоба са Кином.

И по свему судећи, Манила се спрема за управо овај сценарио — само десет дана раније, министар одбране Филипина Жилберто Теодоро објавио је о проширењу војне инфраструктуре на Батанима што ће подразумевати изградњу нових касарни, складиштанаоружања и горива, као и специјализованих база.

Интересантно је приметити да је истог дана када је упућен позив становницима Батана да се упишу у резервисте, велики број америчких бораца за људска права, демократију, грађанско друштво и друга општа места одлучио да подсети јавност на јапанску окупацију Филипина уз примедбу да би нека будућа окупација од стране Кине била далеко гора. Случајност, разуме се.