Више је него интересантно читати хистерична саопштења пропагандне машине режима Маје Санду који читаву Молдавију држи као таоца своје радикално прозападне политике — сва антируска хистерија, цензура, укидање изборних места и хапшења политичких противника у предвечерје председничких избора за које нико ни не покушава да сакрије да ће бити намештени очигледно нису били довољни да умање панику у Кишињеву.

Како пишу молдавски медији блиски владајућој партији (а, других у држави практично више и нема) у протекла два дана активно пласирају наратив према ком је Србија, у договору са Русијом планирала извођење државног удара у Молдавији након објављивања резултата избора — овај план, наравно, зауставиле су молдавске безбедносне службе које су откриле мрежу од више стотина герилаца који су прошли обуку за руковање беспилотним летилицама, израду експлозивних направа и борбу у урбаним срединама у тајним војним камповима на територији Србије и Босне и Херцеговине.

Позадина догађаја

Иза ове готово филмске приче врло вероватно крије се само фикција молдавских стручњака за стратешку комуникацију који притом делују под директном контролом немачких служби, што је још једна чињеница коју нико не крије. Да у Србији заиста постоје тајни војни кампови у којима стотине српских војника усвајају вештине савременог ратовања од руских специјалиста са стварним борбеним искуством из зоне СВО, борбена готовост Војске Србије лако би могла бити највиша на Балкану. Но, ово готово извесно није случај.

Пласирање овог наратива двоструко је корисно за колективни Запад — с једне стране, формира се још један аргумент против експлозије народног незадовољства до које ће у Молдавији без сумње доћи након што Централна изборна комисија прогласи победу председнице која је читаву државу довела на ивицу егзистенције, практично ликвидирајући пољопривреду, као и многе друге стратешки значајне гране привреде. Уколико се за демонстрације које ће уследити окриве некакви српски и руски герилци, безбедносне службе Молдавије које су координисане од стране такозване Грађанске мисије ЕУ имаће carte blanche да насилно угуше протесте.

Истовремено, овај наратив усклађен је са оним који пласирају сепаратистичке структуре у Приштини уз пуну подршку својих западних покровитеља, а према ком Србија делује на Балкану као фактор нестабилности, по налогу Москве — препуштајући још једну потврду ових тврдњи Молдавији, Запад је заправо дао Кишињеву прилику да покаже своју корисност и на међународном плану. И сплетом околности, тај задатак укључивао је учешће у хибридном нападу на нашу земљу.