Јучерашњи наводи о пребацивању значајног броја војника Северне Кореје на војне базе и полигоне на руском далеком истоку прешли су интересантан пут у мање од 24 часа — док је у пласирање наратива био укључен и званични Сеул и јужнокорејска обавештајна служба, званичници колективног Запада остали су уздржани и нису коментарисали ситуацију, остављајући тако само кијевски режим са својим хистеричним наступима да даје потврду овим тврдњама.

Но, можда је и још интересантнија реакција Русије — једини званични коментар дошао је од локалног одељења Министарства спољних послова у Владивостоку чије саопштење почиње са питањем ”страшно?” након чега се просто наводе раније тврдње Сеула према којима је Пјонгјанг Москви испоручио далеко више наоружања него што је колективни Запад испоручио Кијеву. А, сама информација о могућем појављивању севернокорејских војника у зони СВО није ни потврђена, ни демантована.

Даљи развој ситуације уследио је врло брзо са појављивањем најмање два снимка за које се тврди да приказују војнике Северне Кореје у руским униформама — у оба случаја ради се о видео материјалима снимљеним на руским војним објектима што је више него интересантно будући да указује на то да се они нису нашли у медијима без знања војних званичника армије РФ. Притом, потврдити аутентичност снимака чини се немогућим, а чак и да су они заиста снимљени током јучерашњег дана, они су могли приказивати просто војнике армије РФ који су припадници неког од бројних мањинских народа руског далеког истока.

Све ово довело је до тога да значајан број руских Телеграм канала, укључујући ту и оне више него веродостојне, своје раније деманте замене импликацијама да се севернокорејски војници ускоро заиста могу појавити у зони СВО.

Позадина догађаја

Као што смо писали јуче, постоје бројни разлози зашто се војници оружаних снага Северне Кореје могу појавити на руским базама — од заједничке обуке и размене знања што се чини највероватнијим имајући на уму интензивирање војно-техничке сарадње две државе, до стицања практичних искустава управљања борбеним дејствима на савременом бојном пољу кроз боравак севернокорејских официра у руским командним центрима, а по узору на исту праксу коју спроводе официри НАТО у зони СВО.

Без обзира на то који је разлог, чини се да су руски стручњаци за стратешку комуникацију одлучили да искористе хистерију Сеула и спроведу сопствену информационо-пропагандну кампању која ће просто искористити тезе које су већ успостављене у светским медијима. И уколико је ово био случај, чини се да је оправдано рећи да је планирана кампања била више него успешна.

На првом месту, у светлу одбијања Запада да подржи тзв План победе Зеленског, као и смањења војне помоћи Кијеву (што је вероватно повезано са другим политичким разлозима), наводи о свеобухватној помоћи коју Русија добија од Северне Кореје могу имати снажан деморалишући ефекат и на припаднике ОСУ, и на све оне грађане бивше Украјине који у некој мери подржавају наставак оружаног сукоба.

Истовремено, Пјонгјанг и Москва импликацијама о могућности заједничке борбе на истом фронту поручују Западу да су спремне за даљу ескалацију сукоба уколико то буде неопходно, те да ће сваки покушај Вашингтона да дестабилизује ситуацију на Корејском полуострву бити пропраћен адекватним одговором Русије која са Северном Корејом сада делује јединствено.

Док се истинска позадина читаве ситуације може открити у наредним данима и недељама, за сада не постоје коначни одговори на бројна отворена питања, но оно што је сигурно је да су једно наменски нејасно саопштење и два снимка успели да изазову талас панике и на Западу и у Кијеву у свега неколико часова — и стога без сумње можемо закључити да су Москва и Пјонгјанг јуче однели убедљиву победу на информационом фронту.