Током јучерашњег дана, жестоке борбе у Курској области наставиле су се несмањеним интензитетом, мада уз приметну промену динамике — ОСУ више не могу рачунати на брзе продоре какви су обележили почетак инвазије на ”старе” руске територије будући да се сада сви покушаји блицкрига успешно пресецају и скупо наплаћују.

Ток борбених дејстава

Ситуација остаје најтежа у рејону Суџе где се активности непријатеља померају ка простору јужно од града, са неким индикацијама да су централне и западне регије прешле у сиву зону — упркос томе, интензитет борбених дејстава остаје толико висок на територији читавог регионалног центра да ни током јучерашњег дана није било могуће спровести евакуацију цивилног становништва које остаје у његовој источној половини.

Активизација ОСУ је примећена и јужно од Суџе, на линији ГујевоПлехово одакле извиђачко-диверзантске групе непријатеља изводе нападе на руске положаје у рејону нп Борки. Мада су неки извори пренели вест о наводној офанзиви на овом правцу, овде се може говорити само о активности малих моторизованих група које за сада не представљају стварну претњу по руске снаге источно од условне линије контроле.

Говорећи о диверзантским активностима, појавиле су се и информације о томе да је паника коју смо пратили у ноћи између суботе и недеље била изазвана деловањем две моторизоване групе ОСУ које су се, полазећи из рејона Миропоља, инфилтрирале на руску територију, вероватно са циљем осматрања руских положаја у припреми за удар који би уследио касније. Једна од група ликвидирана је у рејону нп Озерки, а друга јужно од нп Ивановски.

Северно од Суџе, као и претходних дана, борбена дејства воде се у неуобичајено широкој сивој зони — армија РФ интензивирала је своје офанзивне активности на читавој северној линији контакта, од Зељоног Шљаха до линије Руско ПоречноЧекарско ПоречноЈужни, док су ОСУ спровеле јуриш на Мартиновку, потискујући руске снаге ка истоку, и тако враћајући насељени пункт у сиву зону.

С друге стране, средином дана појавиле су се информације о уласку руских снага у Снагост, али без потврда путем снимака са средстава објективне контроле, овај насељени пункт на оперативној карти за сада смештамо у сиву зону. Такође постоје индикације и да је Мала Локња привремено прешла под контролу непријатељских снага које су потом уништене у артиљеријском удару, чиме је линија фронта повраћена на пређашње стање.

Перспективе даљег развоја ситуације

Резултати пребацивања искусних снага армије РФ у зону сукоба све су очигледнији — током јучерашњег дана појавио се велики број снимака уништавања технике и живе силе ОСУ на већем броју тачака у тренутној зони сукоба, а и украјински канали жале се на драматичан раст губитака. О овоме сведоче и потпуно истрошене залихе крви у Сумској области, као и попуњени болнички капацитети што доприноси томе да рањени припадници ОСУ често завршавају као погинули. Ово, наравно, није случај за стране плаћенике који се хеликоптерима приоритетно превозе у западне области.

Но, проглашавати победу више је него преурањено — у овом тренутку постоје значајни проблеми с координацијом који утичу на укупне борбене капацитете армије РФ на овом правцу. Разлог за ово је једноставан — најефикасније снаге амрије РФ које се тренутно боре у Курској области имају различите командне структуре и многе од њих нису раније сарађивале на истом правцу што отежава и координацију и комуникацију, а тим пре у условима деловања непријатељских система за радиоелектронско ратовање.

Притом, ОСУ и даље располажу значајним капацитетима који се налазе у покрету, како у ширем рејону зоне борбених дејстава, тако и дуж других делова границе, укључујући ту рејон Тјоткиног, Миропоља, као и границу са Белгородском облашћу. И имајући на уму недвосмислено заустављање офанзиве у Суџанском и Корењовском рејону, покушај проналаска нове слабе тачке у руској одбрани чини се логичним кораком за украјинску команду.