Начелник белгијског генералштаба, адмирал Мишел Хофман током посете својим војницима стационираним у Румунији у склопу ширег контигента НАТО позвао је државе ЕУ да се хитно припреме за рат са Русијом у наредних неколико година.

Он додаје да је до овог тренутка Русија прешла на војну економију и да реторика званичне Москве остаје „агресивна и вишезначна“ услед чега се не може искључити напад на Молдавију или Балтик у наредних неколико година.

Позадина изјава

Одабир ових конкретних мета „руске инвазије“ врло је интересантан — док се балтичке државе већ дуги низ година постављају као лидери агресивне русофобије, а њихове територије у овом тренутку представљају просто платформу за војни притисак на руске границе, Молдавија се антируској политици придружила релативно недавно.

Но, упркос томе, са својом убрзаном милитаризацијом Кишињев у овом тренутку представља врло стварну опасност за руски мировни контингент на територији Придњестровља о чијој се реинтеграцији војним путем све чешће говори у круговима високих молдавских званичника.

Једнако интересантно је приметити да је немачки министар одбране Борис Писторијус пре само неколико дана такође наговестио висок ризик од великог оружаног сукоба у Европи до краја текуће деценије.

Читајте нас на Телеграму