Током претходних дана у западним медијима више пута су се појављивали наводи анонимних извора о томе да ће Москва у најближој будућности и званично признати Талибане као легитимне власти Авганистана, а јуче је о овоме говорио чак и координатор Савета за националну безбедност Беле куће Џон Кирби.

Зашто ово јесте вероватан развој догађаја?

На првом месту, признање Талибана као легитимних политичких представника Кабула значи признање реалности на терену — од америчког бекства из државе 2021, Талибани остали као једина војно-политичка снага кадра да преузме власт у држави и ово се неће променити у догледно време.

Стога, било каква форма регионалне сарадње зависи од постојања правних основа за дијалог са званичним Кабулом.

И Русија је за ово заинтересована не само због економских и логистичких питања — уколико се присетимо открића о умешаности терористичких организација Вилајет Хорасана и Џамат Ансарула у извођење терористичког напада на Крокус Сити Хол, постаје јасно да Москва и Талибани имају и заједничке непријатеље.

И ово, у неку руку, није нешто толико ново, мада претња у последњим месецима јесте постала акутна — Вашингтон од свог одласка из Авганистана спонзорише бројне терористичке групе на територији Авганистана како са циљем вршења притиска на Кабул, тако и због тога што на овај начин задржава присуство на територији државе.

Одржавајући ове тачке нестабилности, Вашингтон осигурава приступ појединцима које лако може мобилисати у себи лојалне терористичке групе и користити их за, како показује случај Крокус Сити Хола, нападе на руску територију.