Полицијско насиље и реакција опозиције

Током јучерашњег дана, јерменска полиција брутално је приступила задатку разбијања протеста при чему је значајна пажња посвећена привођењу виђенијих учесника, укључујући ту јавначе личности, блогере и опозиционе посланике, упркос њиховом посланичком имунитету.

Својеврсна кулминација насиља било је брутално премлаћивање једног од посланика опозиције због чега су две парламентарне групе упутиле захтев истражном комитету да покрене истрагу против припадника безбедносних снага који учествују у „свргавању уставног поретка“.

Победа на Сардарапату

Будући да се данас у меморијалном комплексу Сардарапат обележава дан победе јерменске војске над турском, демонстранти предвиђени Багратом Галстањаном провели су ноћ на територији комплекса како би се ујутру сусрели са Пашињаном који по традицији мора положити венац на споменик јерменском војнику.

Пашињан се, међутим, није појавио тако нарушавајући вишегодишњу државну традицију.

С обзиром на ово, демонстранти су се запутили назад ка центру Јеревана где се очекује наставак акција грађанске непослушности.

Коментари Цркве

О јучерашњим догађајима огласио се и сам врх Јерменске Апостолске Цркве који је оптужио полицију за прекомерну употребу силе, додајући да овакво деловање може довести до непредвидивих последица.