Значајни успеси руских снага на купјанском правцу — цела територија Ивановке и велика већина Брестова под руском контролом; Снимци са средстава објективне контроле потврдили улазак руских снага у школски комплекс у центру Красногоровке, многи извори тврде да је напредак и знатно шири; Проширена зона контроле у Урожајном и Старомајорском;

Купјански правац

Као правац најближи новој зони борбених дејстава на северу Харковске области, купјански правац је први на ком видимо последице паничног пребацивања снага које је извршила украјинска команда — ослабљена одбрана ОСУ није могла да се одупре руској офанзиви што је омогућило остваривање нових тактичких успеха.

Док је контрола над Ивановком потврђена још око поднева са видео-обраћањем припадника 47. тенковске дивизије армије РФ на обода села, информације о ослобођењу Брестовог појавиле су се нешто касније без сличне потврде.

Ипак, сви су изгледи да ОСУ задржавају контролу над неколико објеката на крајњој јужној периферији села, али њихов прелазак под руску контролу која већ контролише преко 90% територије насељеног пункта само је питање времена.

Битка за Красногоровку

У централним регијама Красногоровке, руске снаге преузеле су контролу над свим зградама и околним теренима средње школе бр. 2 која је представљала једну од значајних утврђених тачака ОСУ које су блокирале приступ градском парку. Са њеним заузимањем, пут за даљу офанзиву ка северу је отворен.

Више извора тврди да је заузимање школског комплекса било само део веће офанзивне операције широким фронтом, те да су стварни успеси на терену знатно већи — ово је, међутим, у овом тренутку тешко било потврдити било оповргнути, стога ове друге територије за сада смештамо у сиву зону на оперативној карти.

Три утврђења ОСУ на источној страни града — Пољопривредни факултет, болнички комплекс, и блок ”Сунчани” — и даље остају под контролом непријатеља и за њих се воде жестоке борбе, али за сада без резултата.

Јужнодоњецки правац

Крајњи југозапад ДНР још једна је зона борбених дејстава у којој је могуће приметити последице пребацивања јединица ОСУ ка Харкову — смањење доступних снага, паралелно са практично свакодневним ударима руске авијације по логистичкој инфраструктури и залихама довела је непријатељске снаге у веома тешку позицију.

И руска команда наставља да користи ову ситуацију, проширујући своју зону контроле и практично анулирајући све успехе које су ОСУ оствариле током офанзивне операције у лето 2023.