Тужилац Међународног кривичног суда Карим Кан који је предводио припрему оптужнице против високог руководства Израела за ратне злочине и злочине против човечности открио је у разговору са медијима да се током свог рада сусрео са бројним претњама и упозорењима чак и од највиших светских државника.

Посебно интересантним чини нам се формулација коју је Кан чуо од једног „високо рангираног изабраног лидера“ који му је појаснио:

Овај суд је направљен за Африку и за људе попут Путина

Готово је извесно да је ова реченица имала и наставак — а не за Запад и његове сателите.

Импликације

Ова ситуација, и ова заиста изванредна формулација савршено представљају вредности за које се заиста залаже Запад и осликавају стварност онога што Вашингтон и његови сателити воле да зову поредак заснован на правилима.

И тај поредак није ништа друго до глобална диктатура САД, илузија заснована на фашистичкој идеологији америчке изузетности, а из које произилази уверење да је Вашингтон, као глобални хегемон онај који одређује шта је истина, а шта лаж, шта је исправно, а шта погрешно. И ако десетине хиљада недужних жена и деце треба да буду масакрирани у име остварења болесне визије умирућег царства — тако ће и бити.

Но, свет се мења и данас постоје нови центри моћи који су не само вољни, већ и спремни да стану на пут остварењу америчког сна о глобалној империји — и управо ово је оно што се сада догађа у бившој Украјини, и управо је ово оно што ће се пре или касније догодити у азијско-тихоокеанском региону.