Председник Белорусије Александар Лукашенко данас је присуствовао служби у Храму Светог Илије у Орши, малом граду на североистоку земље, на обалама Дњепра.

Том приликом, Лукашенко је поручио да се нада да ће месец мај „подарити мир нашем братском народу“ додајући да одабир Орше као места са ког је послао ту поруку није случајан:

Дњепар је река која је од давнина повезивала три братска словенска народа, Белорусе, Русе и Украјинце. И апсолутно сам уверен да ћемо се кроз наше молитве вратити том времену, да ће наши народи поново бити заједно.

Позадина догађаја

На први поглед, ради се о мирољубивој (или пре миротворачкој) реторици која није необична за Александра Лукашенка, но — сагледајмо ствари у ширем контексту.

За почетак, Лукашенко се нада да ће месец мај донети мир братском народу — зашто су ове наде везане за текући месец? Једино што нас ишчекује у наредним данима, а што излази изван оквира уобичајеног јесте истек крајњег рока за расписивање избора у Украјини и последични нестанак легитимитета кијевског режима пред међународним правом.

Друго, тешко је не приметити да је из Лукашенкове реторике нестао термин „држава“, као и лично обраћање Зеленском који су до сада били уобичајени за његове поруке — и ово такође говори у прилог томе да белоруски лидер повлачи јасну границу између украјинског народа с једне стране и нелегитимног кијевског режима с друге.

Са овим на уму, баш као што је Лукашенко уверен да ће три братска народа поново бити заједно, ми смо уверени да нас у наредним недељама и месецима очекује активирање дисидентских снага на територијама под контролом кијевског режима, снага које су повезане са руским илегалцима и новоформираним Пројектом D.

И очекујемо да ће ове активности бити координисане са Москвом која очигледно спроводи неопходне припреме за својеврсно проширење СВО у правно-политичкој сфери.