Врло интересантне вести стижу из некадашњег бисера северне Африке, а сада ратом разорене, подељене државе (љубазношћу САД и ЕУ), Либије — врховни муфтија земље, Садик ал Гарјани познвао је Либијце да се придруже џихаду против руског Афричког корпуса.

Ал Гарјани је отишао толико далеко да је позвао све оне који поседују оружје да ”убијају Русе на улицама” и посматрају их као ”безбожнике” и ”стране окупаторе” који своју ”безбожничку окупацију” спроводе уз сарадњу генерала Калифе Хафтара.

Позадина догађаја

Ово је далеко од првог радикалног испада Садика ал Гарјанија — муфтија је добро познат по својој подршци радикалном исламизму због чега му је и забрањен повратак у домовину која, заправо, није Либија, већ Велика Британија.

Због својих радикалних ставова и отворене подршке тероризму, ал Гарјани се такође налази на потерници низа блискоисточних земаља и практично нема могућности да напусти Турску из које се представља као главни муфтија Либије.

Но, овде је занимљиво нешто друго — пре око две недеље, писали смо о новим информацијама које указују на то да иако се Либија више не налази на насловним странима светских медија, она се креће ка томе да још једном постане центар геополитичког сукоба Москве и Вашингтона. И чини се да сада видимо потврду ове тезе.

Подсећамо

Информације о којима се радило веома су интересантне — с једне стране, потврђено је деловање америчке приватне војне компаније Amentum у Триполију где они раде на формирању три нове бригаде које ће се наћи под директном контролом прозападне Владе националног спаса.

А готово истовремено, стигла је и потврда да је руски Афрички корпус интегрисао луку у Тобруку, престоници друге либијске владе под вођством Калифе Хафтара у своје логистичке руте. Заузврат, Хафтарова Либијска народна армија добила је нову партију руских тенкова Т-72.