Као што смо писали пре само два дана, јасна објава политике Москве по питању тога да повратка на Истанбулске договоре неће бити, као и да једина тема међународних састанака о Украјини може бити само безусловна капитулација кијевског режима, колективни Запад изненада је разрешио све унутрашње несугласице и објавио о новим пакетима помоћи Кијев.

Тако је данас Министарство одбране Немачке потврдило предају најмање једног система ПВО Patriot (упркос ранијем одбијању да то учини), а Чешка која је водила пројекат куповине артиљеријске муниције широм света за потребе ОСУ објавила је о прикупљених 500.000 граната.

Чак је и страствени противник помоћи Украјини председавајући Представничким домом америчког Конгреса Мајк Џонсон у предвечерје сутрашњег гласања о помоћи у форми кредита поручио да се помоћ Украјини мора наставити.

Позадина догађаја

Све ово само потврђује да колапс кијевског режима неће осигурати никакав замор Запада или замена једне гарнитуре политичара другом — политика Запада увек остаје иста, а сви наративи из претходних недеља о скором поразу ОСУ, о немоћи Запада и победи Русије за наредних месец, два или три биле су ништа више но медијски наративи и информационе операције усмерене на припрему становништва држава Запада за нове издатке, а можда и укључење у сукоб.

С тим на уму, јасно је да једино што утиче на приближавање окончања сукоба јесте оно што армија РФ ради у зони СВО. Ништа мање, и ништа више, бар за сада. Но, са све извеснијим приближавањем нове правно-политичке кампање Москве, као и припремама за активирање отпора кијевском режиму изнутра, већ у наредним месецима ситуација може изгледати нешто другачије. Али до тада, рат се наставља.