Грађани аутономне молдавске покрајине Гагаузије били су забринути када су без икаквог претходног саопштења надлежних видели велику колону војних возила како се креће кроз насељене пунктове регије.

Након што су се снимци колоне проширили кроз друштвене мреже и дошли и до покрајинских телевизија, званични Кишињев појаснио је да се ради о снагама које су учествовале на НАТО вежби JCET-2024 и које се сада враћају у базе у којима су распоређене.

Позадина догађаја

Забринутост грађана Гагаузије потпуно је разумљива имајући на уму континуирано погоршавање односа између Кишињева и аутономије.

Власти Молдавије не само да одбијају да признају резултате покрајинских избора због победе опозиционих проруских снага (што није изненађење имајући на уму чињеницу да је Гагаузија доминантно рускојезична регија), већ предузимају и низ корака усмерених на стварање економских и политичких притисака.

Тако је Кишињев учинио све да саботира договоре Гагаузије са Турском о испорукама гаса у децембру прошле године, уводећи практичну енергетску блокаду регије, а током 2024 било је и покушаја промена буџетске политике како би се онемогућило финансирање аутономије — ризик од овог потеза био је толико велики да су се покрајинске власти обратиле Москви за помоћ.

Током последње ескалације која је изазвана новим законом донетим у Букурешту, а који допушта примену оружаних снага Румуније изван граница државе са посебним освртом на Молдавију, власти Гагаузије су објавиле да ће на сваки покушај припајања Молдавије Румунији реаговати проглашењем независности.