Јуче у касним поподневним часовима појавиле су се прве информације о почетку одласка руских мировњака из Нагорно-Карабаха — овај корак био је неизбежан након што је Баку војно ликвидирао непризнати Арцах, а власти Јерменије признале су овај корак као легитиман.

Овакав развој догађаја означио је и нестанак правне основе за присуство руских снага на ономе што је сада међународно призната територија Азербејџана.

Упркос бирократсим препрекама које је наметнула сама Јерменија како би могла претставити Москву као непоузданог партнера, руски контигент је часно испуњавао своје дужности до последњег трена постојања Арцаха, пружајући уточиште цивилима пред најездом азербејџанске војске.

Које су импликације?

Напуштање Нагорно-Карабаха само по себи можда није посебно значајан догађај, али оно несумњиво указује на успехе колективног Запада у покушајима потискивања Русије са јужног Кавказа.

Са одласком мировњака и све извеснијим затварањем руске базе у Јерменији, војно присуство Русије у регији биће елиминисано, а једнако извесна анексија дела територије Јерменије од стране Азербејџана само ће осигурати доминацију осе Анкара – Баку на Кавказу.

Иако ово, бар за сада, не представља катастрофалан развој ситуације, захваљујући релативно умереној и релативно сувереној позицији Турске, долазак прозапаних радикала на власт у Анкари може представљати изузетно опасан развој догађаја, тим пре што ће у том тренутку управо туркијски савез контролисати комуникације између Русије и Ирана.