Припреме су увелико у току за предстојећу заједничку војну вежбу Филипина и САД која ће се одржати у периоду између 22. априла и 8. маја у спорним водама Јужног кинеског мора.

У вежби која ће представљати прву активност у оквиру нове војне стратегије Маниле познате као ”одбрана архипелага” учествоваће 11.000 филипинских војника, 5.000 америчких, као и једна француска и једна аустралијска фрегата. Делегације 14 земаља послаће своје посматраче — међу њима се налазе оне које тешко да са овим регионом имају ишта, попут Немачке и Велике Британије, али зато Кина није на овом списку.

И ово тешко да је изненађење — стратегија ”одбране архипелага” представља лоше маскирану имплементацију америчке офанзивне доктрине ”ланца острва” која је осмишљена још педесетих година прошлог века као главни стратешки оквир у могућем оружаном сукобу са Кином чији је циљ увођење поморске блокаде и практичног преузимања контроле над свим кључним мореузима у регији.

Активности НОАК

Но, ни Пекинг не седи скрштених руку — напротив, током последњих неколико дана, Народноослободилачка армија Кине спровела је низ војних активности које су углавном реализовали бомбардери дугог домета, а међу њима посебно можемо издвојити нескривену симулацију удара на америчке базе на територији Јужне Кореје.

Истовремено, на неколико војних полигона на северу земље, НОАК је спровела велику војну вежбу у којој се симулира оружани сукоб великих размера — а, имајући на уму чињеницу да с на низу ових полигона налазе макете квартова Тајпеја, постаје јасно који је био њен циљ.

Активност кинеске авијације порасла је и у Тајванском мореузу где пилоти НОАК увежбавају ликвидацију тајванске ПВО и борбу у ваздуху, као и у Јужном кинеском мору где делују авиони за радио-електронско осматрање и ројеви беспилотних летилица различитих типова.