Непрецизиран број америчких војних инструктора, специјалиста за стратешку комуникацију јуче је стигао у Јерменију где ће одржати обуку локалним медијима у циљу њиховог оспособљавања за ефикаснију комуникацију војних тема и питања широј јавности земље.

Као што је то често случај када говоримо о стратешкој комуникацији, битно је напоменути да се ово не одвија под велом тајне — напротив, топао дочек америчким стручњацима приредио је начелник јерменског генералштаба Едвард Асрјан који их је потом упознао са радом јерменске војне телевизије Зинуж медија.

Позадина догађаја

Јерменским стручњацима, очигледно, помоћ у сфери стратешке комуникације више је него потребна — пре само два дана, када је Азербејџан објавио снимке рутниских ротација јерменских снага, оптужујући тако Јереван за припрему оружане провокације, из Јеревана није било покушаја деманта.

Напротив, медији блиски марионетској влади Никола Пашињана започели информациону кампању чији је циљ био стварање наратива према ком је управо Русија наводно предала ове снимке Бакуу (без неког посебног разлога, чини се). На тај начин, јерменски медији одиграли су своју улогу у промоцији русофобије, али су истовремено практично признали наратив Азербејџана, дајући му још један изговор за оружану интервенцију. Изванредан потез.