У светлу низа значајних догађаја у зони СВО, имајући ту на уму у првом реду обнављање масовних удара по енергетској инфраструктури кијевског режима, као и нових развоја у истрази терористичког напада у Крокус Сити Холу, почетак својеврсног рата Кијева против Телеграма остао је релативно незапажен. Но, овај догађај може се показати као веома интересантан.

Зашто Кијеву смета Телеграм?

Према званичном саопштењу украјинске СБУ, власник Телеграма као грађанин Русије делује у складу са захтевима руских служби и државних институција, али зато није једнако отворен за захтеве Кијева. СБУ тако тврди да је сваки канал који смета Москви блокиран истог тренутка док кијевски режим не успева да осигура испуњење својих захтева.

Интересантно је да је до овог саопштења дошло након што је Телеграм заиста предузео низ техничких мера у циљу заустављања масовних позива на извршење терористичких напада које су добијали грађани Русије.

Раст утицаја руског сегмента Телеграма

Пресецање једне информационо-пропагандне операције (која је могла имати и трагичне последице) тешко да је био повод за овако отворен напад на власника платформе — далеко је вероватније да је Кијев забринут због раста утицаја руског сегмента Телеграма на територијама које контролише.

Разлози за ово су вишеструки, али на првом месту, они подразумевају неуспех информационе политике Кијева која се заснивала на потпуној цензури уз инсистирање на сопственој верзији истине која не покушава да се адаптира реалном стању ствари на терену.

У светлу низа неуспеха ОСУ које је украјински сегмент Телеграма игнорисао или порицао, грађани бивше Украјине окренули су се поузданијим изворима информација — руским каналима.

Пројекат Волга

Још један значајан изазов с којим се кијевски режим сусреће јесте руски пројекат Волга — информациона кампања која позива припаднике ОСУ да положе оружје и дочекају крај рата у Русији, без ризика од размене и последичне поновне мобилизације.

Овај пројекат показао се као изузетно успешан, посебно у светлу све бруталније принудне мобилизације коју спроводи кијевски режим.

Перспективе

Упркос свему томе, Кијев просто не може приуштити себи да блокира приступ Телеграму на територијама под својом контролом — не само да се ради о изузетно широко заступљеној платформи, већ и о чињеници да би повлачење са Телеграма за Кијев означило практичну капитулацију у информационом рату.

Стога, ма колико да се СБУ бунио против наводно про-руске политике власника Телеграма, чињеница је да не постоји ништа што поводом тога може учинити осим да настави да финансира своју пропагандну мрежу која убрзаним темпом губи поверење међу својом примарном публиком.