Током најновије конференције за штампу портпарола Министарства одбране Кине прецизирани су ставови Пекинга у погледу неких од најзначајнијих регионалних проблема. Издвајамо кључне тачке.

О тајванском питању

Мирно уједињење и принцип ”једна земља, два система” остају политичка основа за решење тајванског питања, но што се више Демократска напредна партија Тајвана залаже за независност, то су шансе за дипломатско решење мање.

У складу с тим, Народноослободилачка армија Кине наставља да спроводи војне вежбе и припрема се за рат, остајући спремна да заштити национални суверенитет и територијалну целовитост.

О дијалогу са НАТО

Кинески дипломата такође је открио да су релативно скоро одржани разговори кинеског Министарства одбране и НАТО током којих су званичници Пекинга исказали забринутост због ширења НАТО инфраструктуре на исток.

Кина је том приликом појаснила своју позицију по том питању, а две стране су се сагласиле да је потребно наставити дијалог.

О тензијама у Јужном кинеском мору

У саопштењу је такође било речи о новој фази ескалације тензија у Јужном кинеском мору — говорећи о томе, кинески дипломата поновио је да се Пекинг противи уплитању трећих страна у регионална питања и да неће толерисати провокације. Кинески став остаје да је америчко мешање у питања региона главни фактор нестабилности.

Кина је такође позвала Филипине да приступе решавању несугласица на исправан начин, не полажући наде у ”утицај аутсајдера”.

О америчкој пропаганди

Последња тачка саопштења представљала је осврт на тврдње Вашингтона о ”растућој кинеској претњи” — званични Пекинг одбацује ове оптужбе као празне фабрикације, подсећајући да су управо САД намениле чак 8% свог одбрамбеног буџета супротстављању Кини.

Кинески дипломата објашњава да је наратив о кинеској претњи само употребљен као изговор за даље повећање америчких војних издатака.

Кина никоме не прети, и никога не угрожава, али се ни не боји ничијих претњи јер не постоји сила која може зауставити раст моћи кинеске армије — закључује кинески дипломата.