An aerial view of the station and, to the left, Naval Air Station, Cubi Point.

Главнокомандујући пацифичким одсеком америчке војске, генерал Чарлс Флин потврдио је да је донета одлука да се у ракетни лансери класе Typhoon распореде на за сада необјављеним локацијама у азијско-тихоокеанском региону. Очекује се да ће ови системи ступити на борбено дежурство у првој половини 2024.

Импликације

Лансер Typhon, познат и под акронимом MRC (Medium Range Capability) је основни елемент савременог ракетног система армије САД чији развој је званично започет крајем 2020. као одговор на појављивање усавршених система ракетне артиљерије у армијама Русије и Кине.

Лансери су намењени за лансирање како примарно дефанзивних ракета SM-6, тако и несумњиво офанзивних Томахавка.

Док је тачан домет овог система непознат, пројекат MRC је покренут са циљем да надомести слабости америчке војске у ударима на растојању већем од 500 и мањем од 2.500 километара што омогућава релативно прецизну процену.

С тим на уму, аналитичари упозоравају да би размештање овог система на америчким базама на Филипинима у домет могућег удара ставило војну инфраструктуру Кине у Јужном кинеском мору, али и на територији Јужне и Источне команде, односно у континенталној Кини.