Снимак који се данас појавио у медијима, а који је према бројним изворима направљен јуче приказује колону оклопних возила и друге војне технике НАТО на теретном возу у рејону литванског насељеног пункта Мединикаи на свега 2 километра од белоруске границе.

Позадина догађаја

Док ни из Литваније, ни из НАТО није било никаквих коментара који би објаснили присуство ове технике у непосредној близини белоруске границе, индикативно је да је до маневра дошло истог дана када је белоруски лидер Александар Лукашенко спровео изненадну проверу борбене готовости белоруских снага распоређених дуж пољске и литванске границе.

Том приликом, белоруски лидер обећао је да ће се свака провокација зауставити војним путем и да ће сваки прелазак белоруске границе значити тренутно уништење агресора.

Посматрајући објављен снимак, чини се основаним претпоставити да су и Лукашенково саопштење и његова посета јединицама на граници представљале одговор Минска управо на ово појављивање НАТО технике практично на самој граничној линији.

У светлу ове чињенице, ”збијање редова Русије и Белорусије” о ком смо писали јуче може се показати као увод у веома значајну и потенцијално веома опасну војно-политичку ескалацију дуж западних граница савезне државе Русије и Белорусије.