Делимично повлачење ОСУ од руске границе; непријатељ припрема Орехов за одбрану; удари на Кијев

Белгородска област

Током јучерашњег дана, непријатељ није покушавао да пређе граничну линију — деловање диверзантских група остало је примарно демонстративног карактера и служило је на првом месту покривању одступања значајног дела непријатељских снага са границе дубље ка унутрашњости Сумске и Харковске области.

Но, ово нажалост није означило и крај удара на цивилне циљеве у Белгороду и околним насељеним пунктовима који су се наставили несмањеним интензитетом. Истовремено, армија РФ наставила је са жестоким ударима по положајима, инфраструктури и резервама наперијатеља у Сумској области (уз примену навођених бомби велике разорне моћи из породице ФАБ) и Харковској области, где су јуче примењени тактички балистички системи Искандер.

Авдејевски и доњецки правац

Западно од Авдејевке, руске снаге покушавају да развију скорашњи успех у Орловки и избију на обалу реке Дурнаја која ће, по свему судећи, у наредном периоду постати граница између зона контроле армије РФ и ОСУ.

Истовремено, жестоке борбе се настављају на југу Красногоровке где руске снаге упркос скорашњим потешкоћама покушавају да развију офанзиву и поврате контролу над положајима напуштеним у претходним данима.

Ореховски правац

Током јучерашњег дана такође су се појавиле информације о опсежним инжењерским радовима у рејону Орехова где непријатељ припрема линију одбране на коју ће се борбе преместити у случају успеха руских снага на линији Работино – Вјербово.

Говорећи о томе, руске снаге јуче јесу обновиле офанзивна дејства западно од Работиног, али нажалост, ово није довело до промене линије фронта.

Ваздушни удари

У ноћи између среде и четвртка, 12 руских стратешких бомбардера Ту-95МС полетело је са неколико аеродрома и запутило се ка уобичајеној тачки лансирања крстарећих ракета ваздух-земља.

У раним јутарњим часовима четвртка, удари су забележени у Житомирској, Ровењској, као и Кијевској области која је била главни циљ напада. Према тренутно доступним информацијама, најмање 15 ракета погодило је циљеве у Кијеву, од чега су најмање 3 биле надзвучни Кинжали.