Према званично објављеним информацијама, 11. априла ове године у Вашингтону одржаће се самит на ком ће учествовати премијер Јапана, као и председници Филипина и САД.

Значај догађаја

Одабир учесница самита довољно је индикативан — Филипини и Јапан представљају кључне регионалне сателите Вашингтона у кампањи притиска на Кину, при чему је агресивност Маниле драматично порасла током претходних годину дана, односно од тренутка потписивања билатералног безбедносног споразума са САД.

Док је тон Јапана остао у великој мери непромењен, задржавајући стабилну антикнеску црту, Токио је у последњим месецима не само преузео улогу финансијера филипинске милитаризације, већ је и започео премештај система ПВО на крајњи југ архипелага, тако осигуравајући теоријску могућност деловања изнад Тајвана.

Све ово указује на то да ће најављени самит несумњиво бити антикинеског карактера и може представљати прилику за координацију даљих деловања и почетак нове фазе притиска на Пекинг. Све ово обећава још једну динамичну и високо нестабилну годину у азијско-тихоокеанском региону.