Служба за односе са јавношћу Министарства одбране Белорусије објавила је данас о почетку комплексне провере борбене готовости оружаних снага републике.

О овоме се огласио и начелник белоруског генералштаба Виктор Гулевич:

Оружане снаге Белорусије улажу значајне напоре да одрже висок ниво борбене готовости и спремности за мобилизацију у светлу тренутне тешке војно-политичке ситуације.

Гулевич такође појашњава да је изненадна провера борбене готовости делимично и одговор на НАТО вежбе које се одржавају у непосредној близини белоруских граница, те да ће Минск и сам одржати низ вежби које ће бити још учесталије у будућности.

Позадина догађаја

Белорусија у погледу активности НАТО на својим границама има оправдане разлоге за забринутост — трупе пакта распоређене дуж пољско-белоруске границе су офанзивног типа.

Ради се о три велике ударне групе пољске армије распоређене тако да могу спровести офанзиву на три кључна правца у циљу ликвидације белоруских војних аеродрома и одсецања западних области земље које Варшава, узгред речено, сматра својим историјским територијама.

Притом, како је то данас напоменуо амерички амбасадор у Варшави Марк Бжежински, на територији Пољске се у овом тренутку налази 10.000 америчких војника.

Уколико томе додамо инциденте са нарушавањем белоруског ваздушног простора од стране пољских ударних хеликоптера, као и чињеницу да квислиншка организација BYPOL управо на територији Пољске учествује у обуци терористичких група и њиховој припреми за оружани преврат у Минску, јасно је да Белорусија мора осигурати максималну спремност оружаних снага да одговоре на сваку претњу.