Растућа ратна хистерија у Европи прети да нанесе још један ударац на иначе ослабљену немачку привреду — Удружење немачких градова упутило је захтев федералним властима да у наредних десет година сваке године издвоје по милијарду евра за трошкове изградње склоништа широм земље.

Интересантно је да се овај позив појављује истог дана када су власти Естоније издале препоруку да се стамбени објекти убудуће граде са већ припремљеним склоништима као њиховим интегралним делом.

Позадина догађаја

У погледу Естоније, ово тешко да представља изненађење — три балтичке државе још су у јануару постигле договор о формирању јединствене одбрамбене зоне на границама са Русијом и Белорусијом, чиме је и озваничена њихова будућа улога у све вероватнијем сукобу великих размера на тлу Европе.

Но у погледу Немачке, ситуација може бити нешто другачија будући да Берлин нема планове да своју територију (поново) претвори у театар борбених дејстава против руске армије — овде, локалне власти које су захтев и упутиле могу просто реаговати на ратну хистерију коју су званичници европских држава распламсавали месецима пре него што ју је скорашња агресивна реторика Париза подигла на највиши ниво још од Хладног рата.