Руски Искандери поразили амерички ПВО Patriot код Сергејевке; 80% Ивановског под руском контролом; наставак борби за Красногоровку, Богдановку и Работино

Авдејевски правац

Уз ситуацију на терену која је остала већински непромењена, најзначајнија вест са ширег авдејевског правца током јучерашњег дана била је потврда успешног уништења три јединице америчког система ПВО Patriot у извозној варијацији MIM-104.

Америчка техника уништена је у удару руског тактичког балистичког система Искандер на око 52 километра од линије фронта што указује не само на значајан раст руских могућности у погледу извиђања у тактичкој позадини непријатеља, већ и о драматичном смањењу времена које пролази од откривања циља до његове ликвидације.

Ово је посебно значајно будући да је непотребна бирократизација процеса одобрења удара на откривени циљ представљала један од озбиљнијих системских проблема армије РФ који је, како се чини, успешно решен. И резултати говоре за себе.

Такође је значајно поменути да одлука украјинске команде да пребаци изузетно дефицитан систем какав је Patriot у непосредну близину линије фронта (домет система процењује се на 60 километара) сведочи о томе да су ваздушни удари ВКС врло озбиљан изазов за ОСУ који ће постати још већи са серијском производњом модернизоване верзије руских навођених бомби.

Артјомовски правац

Након значајне паузе, у медијима су се поново појавили снимци са средстава објективне контроле из Ивановског (југозападно од Артјомовска) и према прелиминарној анализи, чини се да руске снаге контролишу око 80% територије насељеног пункта, или бар онога што је од њега остало — ови снимци такође су открили изузетан интензитет борби током којих је Ивановско практично претворено у руине налик на Маринку.

Извори са терена такође јављају о наставку руских офанзивних дејстава у Богдановки, али резултати ових активности, као и тачна линија фронта у овом тренутку остају непознати.

Доњецки правац

Руска авијација наставља са свакодневним ударима на Красногоровку, тако подржавајући јединице на земљи које настављају са покушајима да пробију непријатељску одбрану на југу града.

Примарни задатак ВКС овде је уништење утврђених положаја ОСУ у индустријској зони која се протеже кроз јужне и централне делове Красногоровке.

Ореховски правац

Авијација је такође активна и на ореховском правцу где се покушаји утврђивања ОСУ пресецају жестоким бомбардовањем.

Упркос томе, ситуација на овом правцу постаје све тежа — ОСУ настављају да пребацују значајне снаге под Орехов у припреми за противудар која ће за циљ имати повратак контроле над раније изгубљеним територијама.

И уколико руска команда не донесе исту одлуку, постоји озбиљан ризик од тога да ће ОСУ остварити локалну бројчану надмоћ што, имајући на уму искуство ране фазе СВО, може представљати значајан проблем са врло непријатним последицама.