Јуче се у медијима појавио наизглед нестваран снимак сукоба Украјинаца са представницима регрутног центра у Черновицкој области — покушај мобилизације појединца на коњу наоружаног секиром завршио се врло неславно по најомрженије припаднике ОСУ.

Грађани села у ком се инцидент одиграо пружили су одлучан отпор — један од пролазника залетео се аутомобилом на припаднике регрутног центра након чега је и сам потегао секиру.

Позадина догађаја

На први поглед, овај инцидент може се чинити готово комичним, но ствари нису тако једнозначне — ситуација свакако јесте несвакидашња, но сведена на суштину она ипак представља оружани отпор мобилизацији, ма какав он био. И ову чињеницу не треба испустити из вида.

Притом, на снимку можемо видети да су нападнути регрутери имали оружану пратњу која овог пута није реаговала — но шта би било да јесте? И колико је ситуација на територији бивше Украјине далеко од тога да се покушај мобилизације заврши отварањем ватре?

Дубоки јаз у ономе што је некада било украјинско друштво неумољиво се креће ка потпуном колапсу и овај инцидент није први своје врсте и несумњиво неће бити последњи — и нема гаранција да умножавање случајева сукоба неће довести и до отворене побуне. И ово је прилика коју проруски илегалци могу искористити.