Упркос озбиљној конкуренцији, премијер Јерменије Никол Пашињан остаје лице дефетизма и маскота предаје суверенитета и издаје националних интереса.

Иако се ова оцена чини прилично оштром, тешко је другачије описати лидера државе који без превелике помпе објављује о томе да друга држава контролише 31 насељени пункт на територији земље чији је суверенитет и интегритет његова одговорност.

Но, и необичније ствари дешавале су се у Пашињановој Јерменији, а ова констатација, по свему судећи, само је припрема за нове територијалне уступке са циљем који ретко ко разуме (можда ни сам Пашињан).

Пашињанов мир

Уколико је крајњи циљ Пашињана мир, као што сам то каже, чини се да Азербејџан није заинтересован за ово — Баку на границама са Јерменијом држи значајне снаге док ударно-извиђачке беспилотне летилице турске производње Bayraktar свакодневно патролирају изнад приграничних регија.

Притом, Азербејџан не крије да је његов крајњи циљ отварање (или пре, пробијање) Зангезурског коридора што ће укључивати контролу над Сјуникском облашћу Јерменије. И нема гаранција да ће се територијални апетити Бакуа тиме задовољити.