Током претходне недеље, Народноослободилачка армија Кине, као и оружане снаге САД спровеле су низ маневара у азијско-тихоокеанском региону, практично увежбавајући могући сукоб — но, како тврде аналитичари, ово не мора нужно означити и раст тензија будући да обе стране из ове ситуације извлаче корист која се на првом месту огледа у стицању искуства у вежбама које су блиске стварним борбеним дејствима.

Дејство авијације

Амерички стратешки бомбардери B-52H чији је број на бази на Гваму повећан пре само неколико недеља започели су са свакодневним патролама у смеру Источног и Јужног кинеског мора — као одговор, Кина је организовала полетања сопствених бомбардера H-6K, као и беспилотних летилица WZ-7 који су спроводили операције извиђања ПВО Тајвана.

Истовремено, у сусрет америчким бомбардерима летели су кинески ловциJH-7 и J-10 који су симулирали пресретање и обарање летилица САД. И управо ова ситуација представља и најупечатљивију потврду тврдњи аналитичара — кинески пилоти на овај начин стекли су изванредно искуство које тешко да може бити другачије реплицирано.

Freedom Shield и Minex 2024/2

С друге стране, Вашингтон и Сеул најавили су организовање велике војне вежбе Freedom Shield која ће се спроводити на целој територији Јужне Кореје у периоду између 4. и 14. марта — иако се ради о редовним вежбама, приметно је да ће оне ове године трајати дупло дуже него претходне, са учешћем више снага на већој територији.

А током претходне недеље, САД и Јапан реализовали су војну вежбу Minex-2024/2 током које је увежбавана операција блокаде задате акваторије — ово је више него индикативно будући да се још од педесетих година прошлог века основа америчке стратегије за могући рат са Кином заснива управо на поморској блокади.