По завршетку дипломатског форума у Анталији, руски министар спољних послова Сергеј Лавров одржао је конференцију за штампу на којој је говорио о неким од најзначајнијих геополитичких питања садашњег тренутка.

О односима Русије и Запада

Коментаришући позиве француског председника Еманула Макрона да земље ЕУ пошаљу своје оружане снаге на територију бивше Украјине, Лавров је поручио да ”ратни камп” остаје снажан у Европи и да нема назнака да ће он променити свој курс.

Он такође додаје да од колапса преговора 2022 Москва није добила никакве озбиљне предлоге — уместо тога, она се суочава са ”недостатком разумевања” од стране Запада који и даље жели да порази Русију на бојном пољу.

Говорећи о позивима Брисела на успостављање механизама који ће омогућити конфисковање замрзнутих руских актива, Лавров поручује да ће Русија одговорити истом мером — додајемо, притом, да је Белгија већ постала прва земља која се одлучила на овај корак.

На питање новинара о могућем посредовању Швајцарске, Лавров је појаснио да Русија за то није заинтересована, будући да је Швајцарска изгубила своју нетуралност.

О проширењу НАТО

Коментаришући ступање Финске, а по свему судећи, ускоро и Шведске у НАТО, Лавров је појаснио да се одговор Москве већ спроводи у дело — ради се о формирању Московског и Лењинградског војног округа који представљају организациону реакцију на промену војних реалија.

Формирање нових округа са собом ће донети и распоређивање додатног наоружања на западним границама Русије објашњава Лавров, додајући да су Стокхолм и Хелсинки одбацили деценије добросуседских односа.

О ситуацији на Блиском истоку

Шеф руске дипломатије оценио је да је ситуација у појасу Газе фактор које онемогућава практичне кораке у смеру нормализације односа Анкаре и Дамаска.

Говорећи о израелској операцији, Лавров је саопштио да је Русија изузетно забринута због навода да Израел разматра операцију у Рафи.