Амерички министар одбране Лојд Остин у претећем обраћању јавности поручио је да ће пораз кијевског режима довести до директног сукоба НАТО и Русије.

Искрено говорећи ја заиста верујем да ће се, ако Украјина падне, НАТО придружити борби против Русије.

Одговор из Москве дошао је готово тренутно од Андреја Картаполова, начелника војног комитета руске Думе који је поручио да НАТО може очекивати судбину Украјине уколико настави са својом агресивном политиком.

Позадина догађаја

До ове размене претњи долази у светлу дискусије о уласку трупа европских држава у Украјину коју је ове недеље покренуо француски председник Емануел Макрон.

На ову тему осврнуо се и руски председник Владимир Путин током свог обраћања Савету Федерације поручујући да би последице овог корака биле више него трагичне.

Но, упркос расту тензија какав није забележен од времена Хладног рата, сви су изгледи да НАТО не жели директан сукоб са Русијом — бар не у овом тренутку, када су припреме за овај сценарио далеко од окончаних.

Далеко је вероватније да, у светлу значајних успеха армије РФ у зони СВО и све мрачнијих прогноза по питању способности ОСУ на се одупру могућој озбиљној руској офанзиви, колективни Запад покушава да својим претњама застраши Русију и примора је на статус кво. Што, наравно, значи да Москва може учинити само једно — наставити са немилосрдном ликвидацијом кијевског режима до потпуне победе.