Авдејевски правац

Уз значајан број непотврђених информација и приметно одсуство снимака са средстава објективне контроле са обе стране линије фронта, тачне зоне територијалне контроле западно од Авдејевке за сада остају непознате — упркос томе, у овом тренутку нема сумње да је руска команда одлучила да не прихвати замрзавање фронта по линији Бердичи – Орловка – Тоњенко, спроводећи офанзивна дејства даље ка западу.

Говорећи о непотврђеним информацијама, низ извора  јуче је објавио о успостављању потпуне контроле над територијом насељеног пункта Северно и успешном уласку на источну периферију суседног села Тоњенко — иако је ове наводе за сада немогуће потврдити, уколико се они покажу као тачни, можемо говорити о значајном поравнању фронта западно од Авдејевке са перспективом даљег колапса одбране ОСУ.

И судећи по томе што је јуче украјинска команда први пут увела америчке тенкове Абрамс на бојно поље, и то директно на линију контакта, сви су изгледи да је ризик од оваквог исхода довољно висок да су ОСУ одлучиле да најзад уведу у борбу и своје последње ”супер-оружје” у покушају да зауставе руску офанзиву.

Артјомовски правац

Сличну ситуацију затичемо и под Артјомовском, где су руске снаге успешно ушле у центар насељеног пункта Ивановско (Красно), мада тачне зоне контроле у овом тренутку остају непознате.

Ипак, у вечењим сатима стигле су и званичне потврде руске контроле над стратешки значајним увзишењем северозападно од града — овај успех не само да ће омогућити ватрену контролу над центром Ивановског, већ ће и отворити врата за даљу офанзиву на Часов Јар.

Ипак, чак и уколико Ивановско буде ослобођено релативно брзо, рапидан напредак ка Часов Јару не треба очекивати — у предстојећој бици за град, ОСУ имају предност терена, а такође и разгранат систем утврђених позиција које су током година распоређиване на природна узвишења. Стога, будућа битка за Часов Јар тешко да ће бити решенау једном јуришу.

Ореховски правац

Најужаренија тачка ореховског правца и током јучерашњег дана био је насељени пункт Работино у ком су руске снаге успеле да се учврсте у центру села (у рушевинама зграда сеоске школе и Дома културе).

Користећи привремени пад интензитета борбених дејстава изазван успостављањем позиција на новоослобођеним територијама, ОСУ су извеле два противудара ка центру села, али су јуришне групе непријатеља разбијене руским снагама.

Неки извори такође су јавили о тактичким успесима армије РФ на боку последње велике групе ОСУ у Работину, у рејону гробља, али у овом тренутку нема потврда ове информације.

Ваздушни удари

У ноћи између суботе и недеље, армија РФ извела је комбиновани удар на велики број циљева на територијама под контролом кијевског режима — главни циљеви били су места концентрације живе силе и технике, објекти војно-индустријског комплекса, али и војни аеродроми.

Највећи број информација о потврђеним ударима долази са окупиране територије ДНР, где су се на удару нашли Курахово (западно од Георгијевке и Маринке), Селидово, Красногоровка, Северск, Часов Јар и Константиновка у којој су руске навођене бомбе велике разорне моћи уништиле три импровизоване касарне ОСУ као и железничку станицу.