Скоро одржана Минхенска безбедносна конференција очигледно је имала симболички значај за јерменског премијера Никола Пашињана који је након састанака са директором британског МИ6 Ричардом Муром и државним секретаром САД Ентонијем Блинкеном објавио о подршциповратку Украјине у границе 1991.

А, док је Пашињан у Минхену уверавао своје налогодавце у јединство Јерменије са колективним Западом, медији блиски званичном Јеревану почели су да пласирају наратив о војној неутралности Јерменије.

Зашто је ово значајно?

Идеја војне неутралности, тврде јерменски медији значиће забрану страних база на територији републике — другим речима, ради се о стварању законске основе за ликвидацију руског присуства на јужном Кавказу.

А, како показује пример Молдавије, војна неутралност у уставу ипак је само слово на папиру, и није препрека за појављивање НАТО база под параваном уџбених и информационих центара.

С друге стране, пример Украјине показује да Запад има значајне користи од држава постсовјетског простора које нису интегрисане у НАТО — оне могу бити слободно гурнуте у сукоб са Русијом без ризика од директне конфронтације са Москвом.