Током јучерашњег дана, јуришне групе армије РФ наставиле су да развијају раније остварене успехе на кураховском правцу, напредујући на два основна вектора офанзиве.

Колапс одбране ОСУ западно од Цукурина

Иако је већински део територије Цукуриног прешао под руску контролу још пре неколико дана, непријатељ је до јуче задржавао присуство на фарми живине западно од села — са преласком ових положаја од руску контролу отворен је пут за даљу офанзиву ка линији Кременаја Балка – Вознесенка која ће, судећи по интензитету артиљеријске ватре врло вероватно представљати следећи тактички циљ руских снага.

Евентуални прелазак Вознесенке под руску контролу означио би пресецање комуникација између Новодмитровке и линије Новоселидовка – Измаиловка – Горњак што би значило да би систем непријатељске одбране формиран око Кураховке био у потпуности завистан од јужних траса које су се такође нашле у зони деловања руских снага након ранијег ослобођења Островског.

Ка стапању кураховског и јужнодоњецког правца

Говорећи о јужној зони кураховског правца, током јучерашњег дана потврђен је значајан напредак руских снага јужно од линије Максимилијановка – Георгијевка.

Мада се на овом простору борбе воде за утврђене положаје формиране у отвореним пољима, даљи напредак армије РФ ка југу довешће руске јуришне групе до линије Антоновка – Иљинка која се у овом тренутку сматра делом јужнодоњецког правца.

Штавише, у сусрет снагама које напредују из Максимилијановке крећу се јединице армије РФ из Угљедара, Водјаног и Константиновке, а њихов евентуални сусрет сместиће одбрану ОСУ између чекића и наковња — и у том тренутку, ослобођење читавог југа ДНР постаће само питање времена.