Током последњих неколико дана, ситуација на кураховском правцу наставила је да се развија веома динамично, са новим тактичким успесима руских снага практично већ на источном ободу Курахова, последњег преосталог транспортног чворишта некадашње логистичке мреже ОСУ на простору ДНР. Истовремено, новообјављени снимци из Селидова који долазе са обе стране линије фронта омогућили су прецизнију промену ситуације око града.

Ослобођење Островског и Максимилијановке

У претходних неколико дана, армија РФ успоставила је контролу над читавом територијом Островског, избијајући тако на око 1 километар од источне границе Курахова и пресецајући последње комуникацие које воде ка суседној Кураховки.

Паралелно са овим напретком, јуче објављени снимци руских војника из 120. пука 150. моторизоване дивизије потврдили су и ослобођење велике већине Максимилијановке — у овом тренутку, непријатељ задржава присуство у свега неколико улица на крајњој западној периферији села, пружајући међутим жесток отпор у циљу спречавања поравнања линије фронта пред Кураховом.

У овом тренутку, армија РФ има неколико тактичких могућности — док би очекиван даљи развој ситуације несумњиво представљао даљи продор на запад и почетак битке за Курахово, није искључено да ћемо после поравнања линије фронта видети офанзиву дуж северног обода Кураховског резервоара, односно у правцу Иљинке, а са циљем даљег пробоја ка Новоселидовки што би довело до затварања обруча око одбрамбене конгломерације непријатеља изграђене око линије Горњак – Кураховка.

А говорећи о томе, значајно је напоменути да постоје одређени извори који говоре о тактичким успесима руских снага на прилазима Новоселидовки, те на ободима Измаиловке и Горњака — док ова могућност није искључена, у овом тренутку није могуће са сигурношћу потврдити те тврдње услед одсуства снимака са средстава објективне контроле.

Битка за Селидово

Налет информација из Селидова и околине омогућио је знатно прецизнију процену ситуације у граду — у овом тренутку је извесно да армија РФ више није присутна у централним градским блоковима, већ само на источној периферији, а питање контроле над рудником Коротченко у овом тренутку остаје отворено са бројним противречним информацијама које се појављују у медијима, указујући на то да, највероватније, ни једна од страна не може да осигура уверену контролу над овом тачком.

Повлачење руских снага из централних блокова, међутим, није означило смањење притиска на гарнизон ОСУ у граду — напротив, током претходна 72 часа, руска авијација изводи моћну кампању бомбардовања, практично бришући утврђења ОСУ са лица земље. Уз то, бројни извори блиски ОСУ објављују о напретку руских снага дуж трасе Е-50 што уз напредак јединица руске ударне групе Черные ножи југозападно од града указује на растући ризик од формирања обруча око града.

С тим на уму, није изненађење што су руске беспилотне летилице забележиле више малих група ОСУ како напуштају Селидово, крећући се ка северозападу у правцу трасе Е-50 и ка Петровки, као и у смеру суседног Вишњева. Ипак, ово не значи да се ОСУ припремају за предају града — с обзиром на жесток отпор непријатеља, сви су изгледи да се овде радило било о евакуацији командног састава или одношењу значајне документације, што је пракса коју смо већ видели на почетку битке за Авдејевку.