Естонски дипломата и члан конзервативног прозападног блока Идентитет и Демократија у Европском парламенту Јаак Мадисон изнео је предлог о ускраћивању права проласка руских бродова кроз воде Финског залива.

Са овим циљем, Мадисон се обратио министарствима спољних послова Финске и своје отаџбине Естоније са предлогом затварања постојећег коридора и последичном поморском блокадом Санкт Петербурга.

Позадина догађаја

Говорећи о очигледном, овакав развој догађаја мало је вероватан — Мадисон је познат као политичар са крајњих маргина политичке сцене, апологета колаборациониста са Трећим Рајхом и личност са низом приватних скандала иза себе. Његове молбе и предлози тешко да имају озбиљну тежину.

Истовремено, његов предлог није немогућ, иако је контроверзан, будући да би он означио пресецање кључне логистичке руте Санкт Петербург – Калињинград са врло озбиљним последицама по руску ексклаву.

Уколико би се Финска и Естонија у будућности заиста и одлучиле за овај корак, сви су изгледи да би могућности Москве биле у великој мери ограничене, изузимајући ту политички притисак (рецимо, путем затварања сопствених вода које фински и естонски бродови користе) или путем војне интервеницје која би могла подразумевати кретање бродова у пратњи Балтичке флоте.

Ипак, затварање Финског залива се у овом тренутку не разматра у доминантним струјама европске политике, а покушај сличног ограничења копнених комуникација ка Калињинграду преко територија Литваније и Пољске врло брзо је одбачен након оштрих упозорења Москве иза затворених врата.

Истовремено, узимајући у обзир милитаризацију северне Европе, као и драматично повећање америчког војног присуства, не постоје гаранције да се ситуација у будућности неће променити и да ће се Хелсинки и Талин заиста одлучити за овај изузетно опасан корак.