Нашој јавности добро познат тзв министар за заједнице и повратак Ненад Рашић којег тешко можемо описати другачије него као колаборанта сепаратистичког режима у Приштини и њихових илегалних псеудодржавних структура данас је наговестио нове кораке шиптарских снага које ће на првом месту бити усмерене на ликвидацију здравственог система на северу наше окупиране јужне покрајине.

Рашић тако испрва поручује да школе и болнице које „функционишу по систему Републике Србије“ неће ни на који начин бити угрожене, но потом додаје:

Здравствене институције, поготово на северу, одбијају да сарађују са косовским* институцијама. Требало би да знају да ће у наредном периоду сво снабдевање које је било омогућено преко институција Београда бити укинуто.

Позадина догађаја

Циљ шиптарских сепаратиста и њихових сарадника је јасан — приморавање здравствених установа на интеграцију, или, како то нескривено каже Рашић, „инкорпорацију“ у тзв косовске институције.

Укидање нечег тако елементарног као што је здравство, а посредством блокаде снабдевања институција притом представља начин да се ова принудна асимилација у приштински псеудодржавни систем касније представи као добровољна. Притом, уколико би Београд ушао у ову замку и покушао да настави снабдевање након реструктуирања здравственог система на северу, практично би се радило о признању шиптарских илегалних институција.

За сада, одсуство икакве реакције званичног Београда указује на то да се овај сценарио ближи реализацији — без формирања коридора који ће омогућити континуирано снабдевање здравствених институција на северу Косова, њихов даљи рад биће онемогућен, а шиптарски план „меког“ етничког чишћења и коначне ликвидације српске државности на Космету, нажалост, биће један корак ближе свом успешном завршетку.