Званично саопштење Министарства одбране РФ објављено јуче потврдило је наводе о формирању три нове војне групеБелгород, Брјанск и Курск — које ће бити распоређене у приграничним областима по којима су добиле називе и чији ће команданти бити укључени у рад Координационог савета за питања војне безбедности.

Нема сумње да се овде ради о директној реакцији Москве на инвазију ОСУ у Курску област, и то таквој која је, упркос скептицизму одређених аналитичара, ипак усмерена не толико на решавање акутне кризе, колико на дугорочну промену приступа одбрани руске границе. И ово не може да не радује.

Позадина догађаја

Питање које у свему овоме остаје отворено јесте да ли ће новоформиране групе извршавати само дефанзивне или ће можда у будућности бити укључене и у офанзивне операције — и док недвосмисленог одговора овде нема, са јучерашњег заседање Координационог савета за питања војне безбедности Брјанске, Курске и Белгородске области знамо да је основна одговорност команданата ових група „заштита грађана и територије од напада БПЛ и других средстава“ што указује на вероватно дефанзивну природу ових група са фокусом на ПВО.

Овакав приступ био би више него разумљив — с једне стране, армија РФ на северном правцу већ располаже моћном офанзивном групом Север, док с друге треба имати на уму и чињеницу да у овом тренутку ништа не указује на то да се Москва спрема за опсежне офанзивне операције на Сумску, Черниговску или Харковску област бивше Украјине.

Упркос томе, јасно је да се ситуација у приграничним регијама развија изузетно динамично, тим пре са концентрацијом белоруских снага дуж граничне линије и перспективе њеног даљег развоја могу се променити преко ноћи, у буквалном смислу.

Но, оно што остаје најважније у ситуацији с формирањем три нове групе јесте то што се ради о примеру брзе реакције државног апарата на новонасталу ситуацију — другим речима, упркос постсоцијалистичкој бирократији и другим изазовима, Министарство одбране РФ и те како је у стању да се адаптира када је то неопходно.

А то значи да је један од примарних задатака Андреја Белоусова и његовог тима да открију и елиминишу све оне факторе који су онемогућавали ефикасно и флексибилно деловање читаве структуре.