У данашњем саопштењу руског Министарства спољних послова било је речи и о снимцима који су се појавили раније, а који потврђују присуство припадника америчких ПВК на окупираним територијама Курске области.

Тим поводом, из Москве поручују да се ради о доказу укључености САД у сукоб и то у својству непосредног учесника.

Позадина изјаве

Иако се овде ради о простој констатацији чињенице која тешко да представља изненађење за било кога ко је упознат са догађајима у зони СВО, баш као и у јучерашњим изјавама Сергеја Лаврова, овде на првом месту морамо приметити значајну промену реторике званичне Москве.

До сада, руски званичници служили су се фразама као што су „рат против Русије рукама Украјинаца“, али нису говорили о непосредном учешћу Запада на страни ОСУ (иако је за то било више него довољно повода). И још једном, сви су изгледи да је оваква терминологија коришћена управо због тога што би се у супротном морало говорити о руском одговору на агресију Вашингтона.

Да ли то значи да сада можемо говорити о припремама за директан сукоб Русије и САД? Врло вероватно да не — иако је Москва несумњиво претрпела болан репутациони удар у Курској области, ситуација је далеко од границе започињања нуклеарног рата.

Но, ово не значи да не постоји перспектива за одлучније деловање Москве — на пример, Русија може активно пресецати деловање америчке беспилотне авијације изнад Црног мора индиректним средствима као што су испуштање горива авиона у моторе америчких БПЛ или чак примена система за радио-електронско ратовање.

Оба ова примера већ смо видели од почетка СВО и нема разлога зашто би се Русија уздржавала од сличних дејстава, тим пре сада када је Вашингтон званично означен као директан учесник сукоба. И посебно имајући на уму чињеницу да би сузбијање извиђачких дејстава НАТО изнад Црног мора драматично отежало ударе ОСУ на Крим и Краснодар.