Прошло је девет дана од масовног удара на дигиталну инфраструктуру Кијева и многе од последица овог инцидента и даље нису саниране.

Тако је током јучерашњег дана дошло до нестанка сигнала мобилне телефоније и прекида интернета у већини западних и јужних области Украјине.

Из компаније KyivStar стигло је саопштење да је читава мрежа још увек у периоду стабилизације после напада, те да ће се слични проблеми наставити и убудуће.

Импликације

Овај инцидент само додатно потврђује значај, али и опасност дигиталних напада у савременом свету — размере причињене штете у овом случају далеко превазилазе оно што је могло бити постигнуто конвенционалним оружјем.

Притом, овакви напади су и економични — док би теоријски било могуће бомбардовати репетиторе у циљу постизања истог резултата, то би значило трешње огромне количине врло скупоцених ресурса који могу бити далеко ефикасније искоришћени на бојном пољу.

Најзад, практично потпуно одсуство трошкова везаних за овај тип напада такође омогућава и државама које нису у рангу светске силе да изведу разорне нападе на кључну инфраструктуру непријатеља — из веома поузданих извора знамо да су у претходним годинама сајбер стручњаци Албаније били изузетно заинтересовани за ниво дигиталне безбедности на системима који прате рад хидроелектране Ђердап.

Читајте нас на Телеграму