У нашем тексту о ребрендирању тероризма у западним медијима и потпиривању хистерије везано за прецењене капацитете авганистанског огранска Исламске државе познатог као Вилајет Хорасана, поменули смо и тврдње британских медија о томе да на територији Авганистана и њему суседних држава у овом тренутку делује око 9.000 милитаната ове организације (упркос томе што природа рељефа не дозвољава скривање оваквих снага).

Интересантно је приметити да је ова информација првобитно је дошла од приватне консултантске агенције специјализоване за безбедносна питања Sadat Consultants Limited на чијем челу се налази Сами Садат, бивши командант специјалних снага Авганистана који је на дужности био за време америчке окупације земље, а који је почетком талибанске офанзиве на Кабул био хитно пребачен за Лондон где је основао своју компанију, као и паравојну групу Уједињени фронт Авганистана, која, међутим, остаје активна само у медијима, а не и на терену.

Позадина догађаја

За Садата, евакуација у Лондон била је својеврсни повратак кући, будући да је своје основно војно образовање стекао на командно-штабном колеџу у Великој Британији пре него што је отпутовао за Минхен где је похађао војну академију НАТО. И у складу са тим, он наставља са задатком који му је давно поверен — промоцијом интереса колективног Запада и пласирањем наратива усклађених са његовим циљевима. Тако је и наводе о 9.000 припадника Вилајета Хорасана у Авганистану Садат првобитно предочио у разговору са представницима Фонда за заштиту демократије који је, без изненађења, регистрован у Вашингтону.

Све ово указује на то да је намерно прецењивање претње коју представља Вилајет Хорасана интегрални део шире америчке стратегије која је усмерена на успостављање контаката са Талибанима и могуће обнављање америчког војног присуства у земљи. И више је него индикативно да ове процесе видимо у тренутку када постоји све више назнака да ће Русија одлучити да успостави дипломатске односе са Кабулом и практично призна легитимитет талибанске власти. Штавише, на самиту ШОС 4. јула, руски председник Владимир Путин отворено је поручио:

Русија је добила одређене сигнале од Талибана да је група спремна да ради на противтерористичким активностима и Москва то поздравља. Москва мора подржавати дијалог са стварним политичким структурама Авганистана и наставиће то да чини.

Перспективе могуће интеграције Авганистана у централноазијске мултилатералне структуре у којима су присутне Русија, Кина и Иран несумњиво изазивају забринутост у Вашингтону — о овоме је чак и потпуно отворено говорио координатор Савета за националну безбедност Беле куће Џон Кирби. За САД, зближавање Кабула са суверенистичким снагама представља значајан проблем за реализацију сценарија америчке доминације у централној Азији.