Руски председник Владимир Путин током јучерашњег разговора са представницима медија још једном је потврдио апсолутну одлучност званичне Москве у одбрани суверенитета и кључних националних интереса Руске Федерације.

Данас на сваком од нас лежи колосална одговорност. Пред нама се, без сваког преувеличавања, налазе историјски задаци. Њихова величина захтева уједињење напора и јединство свих патриотских снага.

Русија не може, као неке друге државе, продати суверенитет за кобасицу и постати нечији сателит.

Русија ће или бити самостална, самодовољна држава, или је уопште неће бити.

Ова изјава руског председника значајна је на два начина — прво, она потврђује да Москва није заборавила разлоге који су и довели до покретања Специјалне војне операције, да терет вођења рата није узео примат над историјском одговорношћу Русије у преобликовању светског поретка.

И друго, у светлу предстојећих избора у Русији, али и много значајније, унутрашњих тензија које су достигле свој врхунац у пучу Евгенија Пригожина и могући наставак у политичким амбицијама Игора Гиркина Стреловка, Путин подсећа на критичну важност избегавања превирања и унутрашњих сукоба у пресудним тренуцима за будућност државе — овакве грешке коштале су Русију много у прошлости и у овом тренутку, она на њих нема права.

Читајте нас на Телеграму