У светлу све већег броја снимака насилне принудне мобилизације уз бахато и неумесно понашање војних комесара како према својим жртвама, тако и према случајним пролазницима у административном центру Запорошке области, све више извора почело је да пише о разлогу због којих је управо Запорожје постало један од центара најбруталнијег опхођења према грађанима — и тај разлог има име и презиме. Иван Фјодоров.

Ко је Иван Фјодоров?

Садашњи начелник војне обласне администрације Запорожја својевремено је био градоначленик Мелитопоља и био је заробљен након ослобођења града на самом почетку СВО — касније, међутим, Фјодоров је био замењен за 9 заробљених руских војника, након чега је наставио своју политичку каријеру.

Према писању локалних извора, брутална мобилизација у Запорожју представља лични пројекат Фјодорова — он је захтевао одржавање редовних састанака Савета одбране на којима се сваке недеље разматрају статистички подаци о успеху мобилизације и разрађују планови повећања њене ефикасности.

Фјодоров је толико незадовољан досадашњим учинком да је писао Министарству одбране кијевског режима, захтевајући да додатне снаге буду пребачене у Запорожје како би могао достићи жељене цифре — иако је званична квота већ испуњена.

Све ово учинило је Фјодорова посебно презреним у Запорожју и нема сумње да би његова евентуална ликвидација била дочекана више него позитивно — а, кампања усмерена на упућивање јавности у његов лични пројекат може представљати информациону припрему за такву операцију.

Да ли ће она бити и изведена показаће време — армија РФ до сада је недвосмислено показала да се суздржава од удара на политичке званичнике кијевског режима (о оправданости ове одлуке може се спорити), али зато покрет отпора Дозор нема слична ограничења и чак напротив, активно спроводи диверзије против регрутних центара. А, извођење овакве операције могло би донети овој организацији изузетан, и преко потребан публицитет.