Харковска област

До овог тренутка, украјинска команда пребацила је под Харков изузетно велике резерве — неки извори сматрају да се у тактичкој позадини непријатеља на овом правцу налази и до 80.000 војника — што је омогућило ОСУ да започну са покушајима противудара на више тачака линије контакта у циљу преузимања инцијативе.

Упркос изузетно тешким борбама у Волчанску, на прилазу Липцима, као и у ширем рејону насељеног пункта Старица, ОСУ за сада нису имале успеха — очекујући интензивирање ових дејстава, инжењерске јединице армије РФ убрзано припремају утврђене одбрамбене положаје.

Као и на многим другим тачкама фронта, непријатељ у Харковској области задржава надмоћ у беспилотним летилицама што представља значајан изазов за руске снаге будући да кретање већих група постаје високо ризично.

И овде видимо само још једну потврду изузетног значаја система за радио-електронско ратовање који су, нажалост, и даље дефицитни у арсеналу армије РФ.

Авдејевски правац — Север

Западно од Авдејевке, ситуација се развија знатно другачије — након обнављања офанзивних дејстава прошле недеље, руске снаге задржавају апсолутну иницијативу и бележе озбиљне тактичке успехе.

Током јучерашњег дана, појавили су се наводи о поравнању линије фронта на прилазу Новоалександровки уз последично напредовање руских снага западно од линије Архангељско – Очеретино.

Руске јуришне групе такође су извеле прве озбиљније упаде на територију насељеног пункта Сокол, учвршћујући се дуж трасе која до села води из суседног Соловјева.

Авдејевски правац — Југ

Линија фронта претрпела је и значајне промене дуж линије Соловјево – Уманско где су јединице армије РФ пробиле непријатељску одбрану и оствариле напредак широким фронтом у правцу Новосељовке Прве.

Оно што отвара перспективу за даљи развој успеха на овом правцу јесте чињеница да уз огромне снаге пребачене у Харковску област, ОСУ просто немају ресурса које би могле преусмерити на стабилизацију линије фронта западно од Авдејевке.

Доњецки правац

Током јучерашњег дана, на непријатељским ресурсима појавили су се снимци са средстава објективне контроле који потврђују руско присуство и викенд-насељима источно од Карловке.

Иако је у овом тренутку тешко говорити о проширењу зоне контроле, будући да се, по свему судећи, радило о упаду јуришних група, ови догађаји ипак указују на то да се траса Нетајлово – Карловка, у најмању руку, налази у сивој зони.