На скоро одржаној безбедносној конференцији Дијалог Шангри-Ла 2024 дошло је до врло интересантне размене мишљења између научног сарадника Академије војних наука Народноослободилачке армије Кине и америчког министра одбране Лојда Остина.

Кинески официр и научник констатовао је да је управо ширење НАТО на исток допринело настанку украјинске кризе и питао је америчког министра да ли Вашингтон планира да настави са политиком формирања система савеза у азијско-тихоокеанском региону, као и какве последице очекује да ће ово имати по безбедност и стабилност региона у целини.

Одговор Лојда Остина оставља мало простора за интерпретацију — поред незаобилазног пребацивања одговорности за догађаје на територији бивше Украјине на Москву, он објашњава:

Што се тиче тога да ли ми покушавамо да створимо НАТО индо-тихоокеаснког региона, државе-истомишљеници које деле исте вредности и заједничку визију слободног и отвореног индо-тихоокеанског региона наставиће да заједно раде на остварењу те визије. И то је добро. И ми ћемо то наставити да радимо и убудуће.

Позадина изјаве

На овај начин, Лојд Остин апсолутно отворено ставља до знања Пекингу да и током ове године можемо очекивати само наставак политике 2023 — формирање мреже војно-политичких савеза под формалним или неформалним вођством Вашингтона, а чији је главни циљ супротстављање регионалној доминацији Кине.

Током прошле године, овај процес у највећој мери тицао се Филипина који су након потписивања билатералног безбедносног споразума са САД интегрисани у неколико регионалних организација усмерених на војну сарадњу са учешћем Јапана, Јужне Кореје и Аустралије.