Свет пред сукобом — Можда и најозбиљније упозорење руског председника Западу да се ситуација креће ка директној конфронтацији

Коментаришући изузетно напету војно-политичку ситуацију изазвану све агресивнијим дејствима Запада, руски председник Владимир Путин упозорио је на растући ризик од ескалације са несагледивим последицама.

Говорећи конкретно о позивима генералног секретара НАТО Јенса Столтенберга државама чланицама пакта да дозволе ОСУ да изводе ударе високо-тачним оружјем дугог домета по циљевима на руској територији, руски председник подсетио је да је употреба овог наоружања немогућа без космичких средстава извиђања и високо квалификованих специјалиста који ће користити те податке да унесу неопходна упутства у поменуте системе.

Тако, закључује Путин, постаје небитно што ракете могу бити лансиране са територије бивше Украјине, будући да ће иза удара, недвосмислено стајати НАТО. У вези с тим, руски лидер поручује:

Представници држава НАТО, посебно из Европе, посебно из малих држава, они морају разумети са чим се они играју. То су земље са углавном малом територијом и високом густином насељености. И ово је фактор који морају имати у виду пре него што говоре о наношењу удара по руској територији.

Путин се такође осврнуо и на све чешће наводе неколико европских држава, пре свега Француске, Пољске и држава Балтика, о могућности увођења европског контигента на територију бивше Украјине.

У вези с тим, руски лидер упозорава да ће у том случају још бити прилике за европске војнике да се врате кући — осим за Пољаке. Пољаци који уђу у Украјини, подвлачи Путин, неће се вратити.